Harkitsetko akitaa?

Ohjeita Akitan hankkimista harkitsevalle

Akita on pentuna suloinen, kuten kaikki koiranpennut. Pennusta kasvaa kuitenkin suuri ja voimakas aikuinen koira. Mitään koiraa, pientä tai suurta, ei tulisi hankkia hetken mielijohteesta eikä pelkän kauniin ulkonäön perusteella. Rodun ominaisuuksista tulisi ottaa selvää ja harkita, sopiiko juuri tämä rotu minulle.

Koiraa hankkiessa täytyy myös ottaa huomioon, että koiran tulo perheeseen väistämättä aiheuttaa muutoksia jokapäiväiseen elämään. Oletko valmis näihin muutoksiin? Oletko valmis antamaan koirallesi säännöllistä ja riittävää liikuntaa, ravintoa ja hoitoa? Oletko fyysisesti riittävän voimakas käsittelemään isoa koiraa, jos se vaikka intoutuu kiskaisemaan tosissaan taluttimesta? Oletko ehkä valmis luopumaan jostain aikaa vievästä harrastuksestasi koiran tullessa taloon?

Entä eläinlääkärikäynnit, rokotukset, lonkkakuvaukset, koiraverot, jne.? Koiran hinta ei muodostu pelkästä pennun hinnasta, myös sen hoitamiseen kuluu rahaa. Kuten huomaat, monia asioita tulisi ottaa huomioon koiraa hankittaessa. Vaikka koirasta on paljon iloa, myös vastuu koiran hyvästä hoidosta lankeaa sinulle!

Jos kuitenkin olet päättänyt hankkia koiran ja harkitset Akitaa, hanki rodusta paljon tietoa, niin sen luonteesta kuin terveydestä! Nämä sivut ovat vain lyhyt kuvaus rodusta. Parhainta tietoa saat koirien omistajilta ja kasvattajilta. Kysele heidän kokemuksiaan ja mielipiteitään. Useimmat omistajat kertovat mielellään koirastaan ja ovat siitä ylpeitä. Kaikki kokemukset eivät luonnollisestikaan ole positiivisia, mutta huomaat kyllä, että ylivoimaisesti useimmat ovat koiraansa varsin tyytyväisiä.

Jos harkitset akitan hankkimista lue myös sivut akitan terveydestä ja autoimmuunisairauksista

Tutustu myös Heti ry:n laatimaan koiranhankintaoppaaseen, kun olet miettimässä koiran hankkimista. Voit tutustua oppaaseen laajemmin ja ladata sen täältä.

 

Akitapentu tulee taloon

Teksti on laadittu Ell Marjatta Tannisen luvalla ja hänen laatiman tekstin pohjalta muokkaamalla.

Akita ei ole jokaisen perheen koira. Ennen kuin päätät hankkia akitan, tutustu aikuisiin koiriin varmistuaksesi että rotu sopii sinulle. Akita on voimakasluonteinen, mutta oikein kasvatettuna aivan ihana koira. Olisi hyvä jos sinulla on jonkinlaista kokemusta koirista ennen akitan hankkimista. Huolellinen valmistautuminen auttaa sinua kasvattamaan pennusta tasapainoisen perheenjäsenen.

Akita sopeutuu myös elämään kerrostalossa, kunhan sen kanssa ulkoillaan riittävästi. Akita ei ole kovinkaan haukkuherkkä toisin kuin useat muut pystykorvaiset rodut. Akita voi toimia vahtikoirana ja se haukkuu kun siihen on aihetta, mutta ei räksytä turhanpäiten. Se on usein  riistaviettinen eli aitaamattomalla pihalla se ei todennäköisesti pysy.

Pentuna koira voi tuhota huonekaluja ja tavaroita, jos sillä on tekemisen puute ja liikaa energiaa. Riittävä liikunta ja toiminta vähentää tihutöitä. Aikuistuessaan akita ei välttämättä tule toimeen toisten koirien kanssa, varsinkaan samaa sukupuolta olevien. Poikkeuksia säännöstä löytyy ja kasvuajan kokemuksilla ja kasvatuksella on merkitystä, joskin parhaimmallakaan kasvatuksella ei tätä ominaisuutta välttämättä pysty koirasta muuttamaan.

Akita on erityisesti pentuna hyvin suloinen. Siitä kasvaa kuitenkin suuri ja vaativa koira.  Toisaalta akita on vähään tyytyväinen – se pitää lenkkeilystä, mutta ei vaadi päivittäisiä kymmenien kilometrien kävelyjä. Se viihtyy aikuisena ulkona pakkaskeleilläkin, kunhan sillä on tuulenpitävä koppi ja riittävän suuri tarha. Suurena koirana se ei kuitenkaan esimerkiksi sovellu pienten lasten lenkitettäväksi ja omistajan on muutenkin tunnettava vastuunsa koiran suhteen. Hyvin kasvatettu ja käyttäytyvä koira on omistajalleen ilo ja ylpeys – rotu on vielä kohtalaisen harvinainen ja tuntematon, samalla kuitenkin hyvin huomiota herättävä ja komea ilmestys katukuvassa.

Urokset voivat olla selvästi voimakkaampia ja vaativampia kasvatettavia kuin nartut. Urokset ovat myös suurempia.  Narttujen säkäkorkeus tulisi olla noin 61 cm ja urosten noin 67 cm.

Akitoja syntyy vuosittain vain muutama pentue. Saatat siis joutua odottamaan sopivaa pentua jonkin aikaa, varsinkin jos haluat juuri tietyn värisen pennun. Odottaessasi sinulla on aikaa miettiä – koiran elinikä on yleensä yli kymmenen vuotta, oletko valmis hoitamaan koiraa ainakin tuon ajan? Miksi haluat juuri akitan? Onko sinulla riittävästi aikaa sen johdonmukaiseen kasvattamiseen? Ovatko asuinolosuhteesi koiralle sopivat? Mitä ajattelit koiran kanssa harrastaa? Onko akita juuri siihen tarkoitukseen sopiva rotu?

Turkinhoidon osalta akita on melko helppo rotu. Harjaus sopivin väliajoin ja pesu muutaman kerran vuodessa riittää. Akita kuuluu kuitenkin rotuihin, jotka vaihtavat karvaa pari kertaa vuodessa ja silloin karvaa irtoaa tuppoina! Jos et siedä yhtään koirankarvaa kodissasi tai vaatteissasi, ei akita ole sinulle sopiva rotu. Joskus syntyy pitkäkarvaisia akitoja. Pitkä karva on rodussa virhe, joten näyttelykoiraksi ei tällaisesta yksilöstä ole, mutta muuten pitkäkarvainen on akita siinä missä lyhytturkkinenkin. Turkin hoitoa, säännöllistä harjausta, pitkäkarvainen tarvitsee kuitenkin enemmän.

Akitan terveys

Akita ei rotuna ole sen sairaampi kuin mikään muukaan rotu. Suurin osa akitoista elää terveen ja normaalin pituisen elämän. Akitalla kuitenkin esiintyy keskimääräistä selvästi enemmän autoimmuunisairauksia kuten SA ja UDS. Nämä sairaudet ovat levinneet koko maailman akitapopulaatioon, eikä näistä sairauksista täysin vapaita linjoja ole olemassa. Rotu on lukumäärällisesti niin pieni, että sairauden kitkeminen pois rodusta sulkemalla mahdolliset kantajat pois jalostuskäytöstä, on mahdotonta.

Sairauden kantajaa ei pystytä erottamaan terveestä koirasta ja toisaalta terveestäkään koirasta ei voida sanoa etteikö se jossain vaiheessa voisi sairastua. SA puhkeaa tyypillisimmin koiran ollessa noin 2-4 -vuotias, mutta tiedetään koiran sairastuneen vasta 10 vanhana. Kuitenkin enemmistö sairastuu nuorena ja tämän vuoksi jalostukseen käytettävien koirien tulisi ehdottomasti olla vähintään 2-vuotiaita, mielummin vielä vanhempia. Mitä vanhempi koira ja vielä terve, sen varmemmin se myös pysyy terveenä ja sen suuremmalla todennäköisyydellä myös sen jälkeläiset pysyvät terveinä. Etenkin urosten jalostuskäyttöä ei ole mitään syytä aloittaa  nuorena, koska urosta voidaan jalostukseen käyttää vaikka 10-vuotiaana. Sairaita koiria ei luonnollisestikaan tule missään tapauksessa käyttää jalostukseen.

Akita on suurikokoinen rotu, jolla esiintyy jonkin verran luuston kehityshäiriöitä. Ennen jalostuskäyttöä on jalostuskoirat tutkittava lonkkien ja silmien osalta. Tulokset rajoittavat jalostuskäyttöä. Lonkkien raja-arvo on D, jolloin toisen osapuolen on oltava A tai B. D:tä huonomman tuloksen saanutta koiraa ei tule lainkaan käyttää jalostukseen. Myös silmien on oltava oireettomat ennen jalostuskäyttöä.

Riittävä näyttelytulos kertoo paitsi koiran rotutyypillisestä ulkonäöstä, myös sen terveestä rakenteesta, liikkeistä ja myös luonteesta. Rakenteellisesti kannattaa kiinnittää huomiota pentueen vanhempien raajoihin – niiden tulee olla terveesti kulmautuneet ja edestä ja takaa katsottuna suorat. Rintakehän tulee olla riittävän leveä.

Vanhempien näyttelykäyntien puute ei estä pentujen rekisteröintiä. Suomessa on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen koiratietokanta internet-osoitteessa http://jalostus.kennelliitto.fi. Sieltä selviää myös kaikki rekisteröidyt akitat, kaikkien suomalaisten akita-kasvattajien teettämät pentueet sekä niiden viralliset terveys-, näyttely- ja koetulokset. Näihin kannattaa tutustua!

Elävälle koiranpennulle ei kukaan kasvattaja voi antaa terveystakuuta. Lähtökohdat hyvään elämään ja terveyteen ovat kuitenkin tärkeät. Pennun vanhempien iän, luonteen, terveyden ja kasvuympäristön merkitys on erittäin suuri.

 

Kasvattajan valinta

Kasvattajan valinta on tärkeä vaihe pennun hankinnassa. Hyvä kasvattaja on realistinen ja rehellinen. Hän kertoo rodun ja pentueen hyvät sekä huonot puolet. Hän myös kertoo pentueen suvun terveydentilanteen. Hyvä kasvattaja on tukenasi koko koiran elämän ajan neuvoen ja opastaen, jos niin haluat. Sinun tulisi käydä ainakin kerran tutustumassa pentuihin ja emoon sekä pentujen kasvuympäristöön, ennen kuin saat pennun kotiisi.

Pentujen emällä tulee olla mahdollisuus olla pentujensa kanssa siihen asti, kunnes pennut täyttävät 7 viikkoa.  Pentujen isä saattaa asua toisella paikkakunnalla tai jopa ulkomailla, joten sen näkeminen voi olla vaikeampaa. Mikäli et pääse katsomaan pentuja ennen luovutusikää, kannattaa miettiä tarkkaan miksi näin on?

Ei kuitenkaan ole tarpeen käydä katsomassa alle 3-4 viikkoisia pentuja. Annetaan emolle rauha hoitaa taaperonsa. Vasta kun pennut ovat leikki-ikäisiä on hyvä käydä niihin tutustumassa. Pentujen vanhempien luonne merkitsee paljon, varsinkin emän luonne. Se opettaa pentuja omalla käyttäytymisellään pentujen ollessa alle luovutusikäisiä. Pentujen ollessa 3-12 viikon ikäisiä, on tuo aika kaikkein tärkein aika koko koiran elämässä.  Se mitä pentu sinä aikana kokee ja oppii, luo pohjan tulevaisuudelle.

Älä osta alle luovutusikäistä pentua! Alin luovutusikä on 7 viikkoa.

Pennun tulisi olla avoin ja luoksepäästävä. Jos koirat pakenevat "pitkin seiniä" nähdessään vieraan, mieti mistä se voi johtua ja mieti haluatko sellaisen koiran.  Jos paikka on mielestäsi ala-arvoinen ja sotkuinen,  koirat ovat likaisia, sairaita tai arkoja, koveta mielesi. Pentua ei pidä ostaa säälistä, sillä vaikka saat yhden reppanan pois huonoista oloista, raha jonka pennusta annat vain tukee toimintaa. Sen sijaan tee ilmoitus eläinsuojeluviranomaisille, mikäli näet koiranpito-olosuhteissa huomauttamista. Pentujen emä voi olla pidättyväinen ja jopa pentujaan suojeleva, mutta se ei missään tapauksessa saa olla agressiivinen tai arka.

Hyvä kasvattaja haluaa nähdä koko perheen ennenkuin lupaa myydä pentua kenellekään. Vastuunsa tunteva kasvattaja ei myöskään lupaa myydä sinulle pentua puhelimen eikä sähköpostin välityksellä. Koiranpennun osto ja luovutus tulisi aina tapahtua kasvattajan kotona tai tulevassa kodissa, jos ostaja on käynyt kasvattajan luona pentuihin tutustumassa. Mikäli et pääse pentuja katsomaan ennen luovutusta tai jos kasvattaja haluaa luovuttaa pennun muualla kuin omassa kodissaan, mieti mahdollisia syitä ja suhtaudu hyvin kriittisesti.

Mikäli kasvattaja on käyttänyt ulkomaista urosta jalostukseen, siltä ei vaadita terveystutkimuksia eikä niitä voi tarkistaa suomalaisesta tietokannasta. Pyydä pennun mukana uroksen terveystutkimuksista kopiot. Mikäli et niitä saa, kannattaa miettiä miksi?

Raha ei koskaan saa ratkaista jalostusyhdistelmien suunnittelussa. Kasvattajan oma uros ei aina todellakaan ole se paras valinta pentueen isäksi, joskaan ei välttämättä myöskään se huonoin valinta. Onko kasvattajalla visio siitä, mitä tämä pentue antaa koko rodulle – vai lisääkö hän vain koiria myyntitarkoituksessa?

Kasvattajan tulisi olla Suomen Kennelliiton ja Akita ry:n jäsen. Hänen tulisi olla allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen. Jos näin ei ole, siihen lienee joku syy ja kellojen pitäsi soida. Väärinkäytöksiä esiintyy joka rodun piirissä.


Kasvattajasitoumus nähtävissä täältä

Akitapennun hoito-ohjeet

Sinun tulee saada pennun mukana kunnon hoito-ohjeet kasvattajalta kirjallisena. Sen tulisi sisältää ainakin ohjeita ruokintaan, koulutukseen, turkin hoitoon. Myös rokotusohjeet, rotumääritelmä, ensiapu lääkitysohjeineen sekä paljon muuta koiran hoitoon liittyviä ohjeita. Ruokinta- ja liikuntaohjeet ovat tärkeitä, koska akita on suurikokoinen rotu ja luuston oikea kasvu on hyvin paljon verrannollinen sen ruokintaan ja sopivaan liikuntaan pentu- ja kasvuaikana. Akita ry:n pentuoppaaseen on kerätty kattava opastus akitapennun hoitoon liittyvissä asioissa.

 

Rekisteröity pentu

Älä osta rekisteröimätöntä akitapentua. Älä myöskään ns. akita-mix sekarotuista, josta et voi tietää millainen siitä kehittyy aikuisena.  Voit jopa pettyä pahasti, kun koira ei vastaakaan odotuksiasi. Mikäli pentuetta ei ole rekisteröity Suomen Kennelliiton FI- tai ER-rekisteriin, voi siihen olla monta syytä, esim. kasvattajan saama rangaistus eli rekisteröintikielto, nartun liian tiheä pennuttaminen, terveystutkimusten puute, sekarotuisuus, vanhempien riittämätön ikä. EJ-rekisteröinti tarkoittaa sitä, että koiraa ei voida käyttää jalostukseen. Syitä tähänkin on esim. vanhempien terveystutkimusten puute tai nartun liian tiheä pennuttaminen.

Monet vastuuntuntoiset kasvattajat käyttävät pennut eläinlääkärin tarkastuksessa ennen luovutusta. Lemmikkipassi on ainoastaan vientiasiakirja, johon merkitään rokotukset. Voit ostaa eläinlääkäriltä pennulle passin ensimmäisen rabiesrokotuksen yhteydessä. Luovutusikäisellä pennulla ei siis passia useinkaan vielä ole. Pentuja ei Suomessa rokoteta ennen luovutusta, koska ne saavat vasta-aineita rokotetulta emoltaan.

Rekisterikirja kuuluu aina kauppahintaan, jolloin pennut on jo oltava tunnistusmerkitty kasvattajan toimesta.

Akita ry antaa sinulle ohjeita ja neuvoja pennun ostoon liittyvissä asioissa.

 

Suomesta vai ulkomailta

Suomessa syntyneestä pennusta ja sen vanhemmista tiedetään hieman enemmän kuin ulkomailla syntyneestä. Monen rotuisia koiranpentuja tuodaan Suomeen lähes ammattimaisesti, jopa kokonaisia pentueita.  Tuontipennun rekisteröinti voi kestää lähes puoli vuotta siinä maassa mistä se on tuotu. Suomen Kennelliitossa pennun rekisteröinti sensijaan kestää muutaman päivän tai enintään muutaman viikon, jos kyse on tuontipennusta.  Jos ostat tuontipennun, varmista sen rekisteröinti Suomen Kennelliiton koirarekisteriin. Mikäli Suomessa asuvaa puhdasrotuista koiraa ei ole rekisteröity Suomen Kennelliiton koirarekisteriin, sen jalostuskäyttö on rajoitettu (uros) tai sitä ei ole lainkaan (narttu).

Akitoja on kuitenkin niin vähän Suomessa, että tuontikoira voi olla perusteltu vaihtoehto. Tarkkana tulee kuitenkin olla – kuka pennun tuo maahan, mistä se tuodaan, minkälaisissa olosuhteissa se on kasvanut, miten se on ruokittu ja hoidettu kasvattajan luona, onko pennun vanhemmille tehty terveystutkimuksia? Onko maahantuonti tapahtunut lain edellyttämällä tavalla, eikä pentua ole salakuljetettu maahan? Onko sillä kaikki tuontiin vaadittavat rokotukset ja lääkitykset sekä todistukset näistä? Tuontipentu on aina isompi riski kuin Suomessa syntynyt,  taustatietojen epävarmuuden tai puuttumisen vuoksi. Pennun voi hakea ulkomailta myös itse, mutta silloin täytyy tarkkaan ottaa selvää mitä laki sanoo koiran tuonnista.

Ajankohtaiset maahantuontimääräykset löytyvät internetistä www.ruokavirasto.fi Vähintääkin tuontiin vaaditaan lemmikkipassi, tunnistusmerkintä ja ekinokokkoosihäätö ennen Suomeen tuloa.

 

Oma vai sijoituspentu?

Kaikilla kasvattajilla ei ole mahdollista pitää montaa koiraa kotonaan. Tällöin sijoitus on hyvä vaihtoehto mikäli hyvä sijoituskoti löytyy. Sijoituskoirasta vastaanottaja maksaa vakuusmaksun, joka saa olla korkeintaan puolet pennun hinnasta. Rahan saa takaisin, kun narttu on synnyttänyt yhden pentueen tai urosta on käytetty sopimuksen mukaisesti jalostukseen. Jos otat sijoituskoiran, pidä huoli siitä että sopimus on tehty Suomen Kennelliiton sijoitussopimuslomakkeelle. Sijoitusehdot eivät saa olla kohtuuttomat.

Nartun sijoitussopimus

Uroksen sijoitussopimus

Yleensä kasvattajat sijoittavat pentueesta sen lupaavimman pennun. Yhteistyö kasvattajan kanssa täytyy olla saumatonta. Yleensä kasvattajan ja pennun haltijan yhteistyö sujuu ilman ongelmia, jos molemmat toimivat sopimallaan tavalla. Sijoituspennun hankinta voi olla myös erinomainen tapa kasvattajan opastuksella tutustua rotuun, kasvatustyöhön, näyttelyihin jne.  Jos kyse on nartusta, sinun tulee olla valmis luovuttamaan narttu kasvattajalle sen astutuksen ajaksi sekä noin viikko ennen pentujen syntymää siihen asti kunnes pennut ovat luovutusikäisiä, mikäli synnytys tapahtuu kasvattajan luona.

Kasvattaja on seurannut pentujen elämää niiden syntymästä lähtien. Vaikka itse haluaisitkin valita itsellesi pennun pentueesta, luota kasvattajan tietotaitoon perheesi pentua valittaessa. Hän on seurannut niiden käyttäytymistä ja kasvamista enemmän kuin kukaan muu. Keskustele kasvattajan kanssa tarkasti valintaperusteista ennen valintapäätöstä tehdessäsi.  Mikäli kasvattajalle on ihan sama minkä pennun ostat, sen pitäisi herättää epäilyksiä pentueen teettämisen kriteereistä ja vastuusta. Onko se pelkästään rahan ansaitseminen ja määrän lisääminen laadun kustannuksella?

Suomalaisilla kasvattajilla on yleensä korkea moraali. Koiria pidetään hyvin, ne loishäädetään säännöllisesti, ja terveystutkimukset tehdään asiallisesti. Eläintautitilanne meillä Suomessa on paljon parempi kuin monissa muissa maissa. Hyvin usein kasvattaja on myös korvaamaton apu ja tuki, kun koiran kanssa tulee ongelmia tai haluat kysyä neuvoja hoitoon, terveyteen tai koulutukseen liittyen. Ulkomailta tuodun koiran kanssa tämä tuki puuttuu usein kokonaan. Et pääse tutustumaan pennun vanhempiin tai muihin sukulaisiin puhumattakaan oloista joissa pentu on varttunut.

Pennun hinta

Akitapentu maksaa nykypäivänä noin 1200 – 1600€. Hintaan tulee kuitenkin koko ajan lisää muita maksuja, ruokinta, pannat, hihnat, ruoka- ja vesikupit, lelut, puruluut, tarha, rokotukset, vakuutus, mahdolliset näyttelykäynnit, terveystutkimukset, eläinlääkärikäynnit koiran sairastuessa jne.

Älä koskaan maksa pennusta varausmaksua ennenkuin olet nähnyt kasvattajan, pennut, emon ja pentujen kasvuympäristön! Varausmaksun maksaessasi tulisi pentujen olla riittävän ikäisiä, ainakin yli viikon vanhoja, jotta voidaan nähdä niiden selviävän ja saavan hyvän lähtökohdan elämään.

Moni kasvattaja liittää sinut Akita ry:n jäseneksi ensimmäiseksi vuodeksi, jolloin saat Akita-lehden ja tietoa, opastusta sekä toimintaa yhdistyksen parissa.

Joidenkin kasvattajien pennut terveystutkitaan hänen kustannuksellaan eli silmät, lonkat,  polvet, kyynärpäät ja mahdollisesti myös selät, niiden ollessa riittävän ikäisiä. Tämä voi vaikuttaa hieman pennun hintaan, mutta se kannattaa ehdottomasti.

Vaadi koirasta kirjallinen kauppakirja Suomen Kennelliiton kauppasopimusta käyttäen. Lue sopimus huolellisesti ennen sen allekirjoittamista.

Koiran kauppasopimus täällä

Huolellinen pohjatyö kannattaa!

Muista, että vaikka pentukuumeen iskiessä jokainen päivä tuntuu olevan liian pitkä aika odottaa, niin huolellinen pohjatyö kannattaa.  Sen jälkeen kun akita on tassutellut elämääsi, teillä saattaa hyvinkin olla edessä yli 10 yhteistä vuotta. Jokaisen koiran elämään mahtuu niin iloja kuin suruja, joissa vastuuntuntoinen kasvattaja haluaa olla mukana.

Onnea sen Oikean Akitan etsintään!

Akita ry