Akita ry:n Open Show säännöt

Akita Open Show järjestettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2014 kesäpäivien ja vuosikokouksen yhteydessä. Tarkoituksena on järjestää paitsi ohjelmaa kesäpäiville, myös kannustaa ihmisiä näyttelyharrastuksen pariin. Akita Open Show:ssa voidaan esittää myös akita, jolla on jokin näyttelyistä poissulkeva virhe kuten kivesvika, hammaspuutoksia, häntämutka, pitkäkarvaisuus jne. Myöskään pitkäaikaislääkitys ei ole esteenä Akita Open Show:n osallistumiselle.

Tapahtuma järjestetään hyvässä hengessä ja näyttelyitä vapaammassa ilmapiirissä. Kehässä autetaan ja neuvotaan ensikertalaisia ja jaetaan hyvä vinkkejä. Kasvattajat voivat perustaa omat ohjauskeskuksensa kehän laidalle ja tavata samalla kasvattejaan omistajineen. Ennen Akita Open Showta järjestetään näyttelyohjausta, jonka osaltaan toivotaan madaltavan kynnystä tulla rohkeasti kehään esittämään ja esiintymään. Toivottavaa on, että koirat esiintyisivät mahdollisuuksien mukaan omien ihmistensä esittäminä, jolloin saavutettu menestys tuntuu entistä mukavammalta. Tuomariksi kutsuttavalla henkilöllä tulee olla kokemusta koirien arvostelusta ja näyttelyistä sekä erityistuntemusta akitoista.

 

Yleistä

Ilmoittautuminen tehdään etukäteen tai paikan päällä ennen open shown alkamista. Ennakkoilmoittautuessa ilmoittautumismaksu tulee olla maksettu Akita ry:n tilille viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Akita Open Shown aikataulu julkaistaan näyttelykutsun yhteydessä. Näyttelykirjettä ja numerolappua ei lähetetä postitse. Akita Open Show on tarkoitettu vain akitoille.  Ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainita koiran syntymäaika, virallinen nimi ja rekisterinumero sekä onko koira saavuttanut sertifikaatia tai valionarvoa virallisissa näyttelyissä.


Arvosteluluokat

Urokset ja nartut arvostellaan erikseen. Koiran tulee täyttää luokkaan vaadittava ikä viimeistään näyttelypäivänä. Noudatamme Suomen Kennelliiton rokotusmääräyksiä. Antidoping sääntö ei noudateta. Luokkiin saavat osallistua myös sellaiset akitat, joilla on jokin näyttelyissä hylkäävä virhe. Kaikille osallistujille jaetaan kirjallinen arvostelu. Arvostelut ovat julkisia samaan tapaan kuin virallisissa näyttelyissä. Koirille ei jaeta laatumainintoja. Tuomari sijoittaaa kussakin luokassa neljä (4) parasta koiraa ja jakaa kunniapalkinnot akitoille, jotka katsoo sen arvoisiksi.

Yoji eli Pennut 4-9kk - Paras KP: saanut uros ja narttu kilpailevat ROP-pentu sijoituksesta. Pennut eivät osallistu lisäkilpailuihin

Kankokyaku eli turisti yli 9 kk - Koira, joka ei ole saavuttanut kansallista tai kansainvälistä sertifikaattia virallisista näyttelyistä missään maassa. Kunniapalkinnon saaneet koirat jatkavat paras uros ja narttu kilpailuun.

Keiken hofu eli sertifikaatin saavuttaneet yli 9kk - Koira, joka on saavuttanut yhdenkin sertifikaatin virallisessa koiranäyttelyssä, myös valiot. Kunniapalkinnon saaneet koirat jatkavat paras uros ja narttu kilpailuun.

Beteran eli veteraanit yli 8v - Koira, joka on  yli 8 vuotias. Kunniapalkinnon saaneet koirat jatkavat paras uros ja narttu kilpailuun. Paras uros ja narttu veteraani kilpailevat ROP-veteraanin tittelistä.

Paras narttu / uros: Tuomari sijoittaa neljä (4) koiraa. Paras uros ja narttu kilpailevat vielä keskenään Best In Open Show - tittelistä.

Kasvattaja- ja jälkeläisluokat: Saman kasvattajan tai jalostuskoiran vähintään kolme (3) kasvattia/jälkeläistä, ei rajoituksia yhdistelmien määrälle. Luokille jaetaan kunniapalkinnot ja vain kunniapalkinnon saanut luokka voi olla Best In Open Show kasvattaja-/jälkeläisluokka. Tuomari sijoittaa neljä (4) ryhmää.

Sukupolviluokka: Luokassa esitetään vähintään kolme (3) akitaa, joiden tulee olla sukua toisilleen suoraan alenevassa polvessa. Esitetty ryhmä nimetään vanhimman akitan mukaan, kuten jälkeläisluokka. Luokille jaetaan kunniapalkinnot ja vain kunniapalkinnon saanut luokka voi olla Best In Open Show kasvattaja-/jälkeläisluokka. Tuomari sijoittaa neljä (4) ryhmää..

Parikilpailu:Akitat tulee esittää samanaikaisesti. Ei rajoituksia akitojen iän, sukupuolen tai omistussuhteen perusteella. Parien tulisi olla mahdollisimman samankaltaisia.

Kaikkien myös edellämainituissa ryhmäluokissa kilpailevien akitojen tulee olla ilmoitettu johonkin varsinaisista Akita Open Show:n kilpailuluokista. Osallstuminen kasvattaja-, jälkeläis- tai sukupolviluokkiin on maksutonta.

Lisäluokat 

Tuomari voi näin halutessaan antaa koiralle arvostelun yhteydessä pääsylipun lisäluokkiin. Luokat järjestetään Best In Open Show kilpailun ratkettua. Lisäluokkiin kutsutaan akitat, joille tuomari on antanut pääsylipukkeen. Tuomari valitsee ainoastaan luokan parhaan akitan. Lisäluokat ovat; Paras häntä, Paras ilme, Paras brindle, Paras valkoinen, Paras punainen, Hulvattomimmat korvat, Pörröisin akita, Bikini season

Open Shown järjestelytoimikunta päättää ilmoittautumismäärien mukaan mitä lisäluokkia kussakin Open Showssa järjestetään.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot päävalikosta Yhdistys > Akita Open Show